KISAH ISRAK MIKRAJ PDF

Menurut hadith sahih, adalah di Baitulmuqaddis Nabi Muhammad s.a.w. naik ke syurga semasa peristiwa Israk Mikraj. Kota itu kemudiannya ditawan oleh. Kisah Israk dan Mikraj Nabi Muhammad s.a.w. By Sayid Muhammad Alawi. About this book · Get Textbooks on Google Play. Rent and save from the world’s. Teks Cerita Israk Mikraj. Uploaded by Zanariah Zainal Abidin. teks. Copyright: © All Rights Reserved. Download as DOCX, PDF or read online from Scribd.

Author: Mozil Salmaran
Country: Myanmar
Language: English (Spanish)
Genre: Travel
Published (Last): 14 July 2012
Pages: 109
PDF File Size: 18.18 Mb
ePub File Size: 5.67 Mb
ISBN: 218-1-53408-771-2
Downloads: 15705
Price: Free* [*Free Regsitration Required]
Uploader: Nashicage

Sejarah Baitulmuqaddis

Baitulmuqaddis kemudian dikatakan diperintah oleh Nabi Sulaiman a. Pada tahuntentera Kristian Eropah menakluk Baitulmuqaddis. Yang tinggal hanyalah sebahagian daripada kuil itu yang dikenali sebagai Tembok Barat. Pada tahunBaitulmuqaddis jatuh kembali ke tangan orang Kristian sebelum jatuh kembali ke tangan orang Islam pada tahun berikutnya.

Lihat Terma-Terma Penggunaan untuk butiran lanjut. Semasa pemerintahan Rommasyarakat Yahudi di Baitulmuqaddis memberontak. Pada kurun kedua, Maharaja Rom memerintahkan supaya Baitulmuqaddis dibina semula dan membina sebuah kuil orang Rom di situ sambil menghalang kegiatan keagamaan orang Yahudi. Rupa Baca Sunting Sunting sumber Lihat sejarah. Walaupun Al Quran tidak miraj mengenai nama “Baitulmuqaddis” tetapi hadith ada menyebut mengenainya.

Daripada Wikipedia, ensiklopedia bebas. Tidak lama kemudian tentera Babylon mula menguasai Baitulmuqaddis daripada orang Yahudi. Pihak British kemudiannya membina rumah-rumah baru di sini dan menyebabkan Baitulmuqaddis berkembang sehingga luar daripada temboknya.

Dia kemudiannya menghalau orang Yahudi daripada Baitulmuqaddis.

Kisah Israk dan Mikraj Nabi Muhammad s.a.w – Sayid Muhammad Alawi – Google Books

Dalam projek lain Wikimedia Commons. Wikimedia Commons mempunyai media berkaitan Sejarah Baitulmuqaddis. Menurut satu pelan PBB, Baitulmuqaddis sepatutnya menjadi sebuah bandaraya antarabangsa dan bukan sebahagian daripada negeri orang Arab ataupun negeri orang Yahudi.

  INTRODUCTION TO SOCIOLOGY TISCHLER 10TH EDITION PDF

Baitulmuqaddis dinamakan semula menjadi Aelia Capitolina. Namun demikian, Maharaja Byzantine iaitu Constantine membina Baitulmuqaddis sebagai pusat keagamaan Kristian dengan membina Church of the Holy Sepulchre pada tahun masihi.

Keganasan ini terus meningkat sepanjang tahun an dan an. Selepas pemberontakan tersebut, orang Yahudi dibenarkan tinggal di situ tetapi dalam jumlah yang kecil.

Kisah Israk dan Mikraj Nabi Muhammad s.a.w

Menurut hadith sahih, adalah di Baitulmuqaddis Nabi Muhammad s. Mereka kemudiannya membunuh kesemua penduduk bukan Kristian yakni Muslim dan Yahudi.

Ruang nama Rencana Kisaah. Walau bagaimanapun, pada 23 JanuariParlimen Israel meluluskan satu resolusi untuk menjadikan Baitulmuqaddis sebagai ibu negara Israel. Cyrus IIraja Parsi membenarkan orang Yahudi kembali ke Baitulmuqaddis dan membina semula kuil mereka.

Kota itu kemudiannya ditawan oleh kissh tentera Islam pada tahun Masihi. Hal ini menyebabkan berlakunya Perang Salib. Semasa pemerintahan awal Islamterutamanya semasa pemerintahan kerajaan Ummaiyyah dan kerajaan Abbasiyyahkota Baitulmuqaddis berkembang. Pemerintahan awal Islam juga mewujudkan sebuah tolenrasi di antara kaum. Salahuddin juga membenarkan semua orang beribadat di Baitulmuqaddis tidak kira sama ada KristianMuslim atau Yahudi. Walaupun Israel membenarkan penganut agama di Baitulmuqaddis akses ke tempat suci mereka, terdapat banyak kerisauan mengenai beberapa serangan ke atas Masjid Al-Aqsa seperti kebakaran pada tahun yang disebabkan oleh seorang pelancong Australia yang gila.

Beliau kemudiannya membina sebuah masjid kayu di tempat yang sekarang merupakan kompleks bangunan Masjid Al Aqsa. Enam tahun kemudian, Qubbat As-Sakhrah dibina. Saidina Umar Al-Khatab secara peribadi pergi ke Baitulmuqaddis untuk menerima penyerahan Baitulmuqaddis kepada kerajaan Islam. Dengan kemenangan mereka itu, tentera British di Mesir memasuki Baitulmuqaddis pada 11 Disember Akibatnya tentera Rom mematahkan pemberontakan tersebut dan memusnahkan Kuil Kedua orang Yahudi.

  CAUSAS DE MEDIASTINITIS PDF

Laman ini diubah buat kali terakhir pada Hal ini mengakibatkan berlaku pemberontakan di Baitulmuqaddis yang kemudiannya menyebabkan Perang Arab-Israel berlaku selepas pemerintahan Mandat British berakhir. Nebuchadnezzarraja Babylon kemudiannya menakluk Baitulmuqaddis dan memusnahkan Kuil Sulaiman. Orang Yahudi kembali memberontak tetapi berjaya dipatahkan tentera Rom.

Struktur ini terdiri daripada sebuah batu yang dikatakan tempat Nabi Muhammad s. Pada tahunsemasa Perang Enam HariIsrael menawan Baitulmuqaddis Timur dan mula mengambil langkah untuk menyatukan Baitulmuqaddis di bawah penguasaan Israel. Mengikut ahli sejarah YahudiNabi Sulaiman a. Diambil daripada ” https: Beliau seterusnya ditawarkan bersembahyang di dalam Church of the Holy Sepulchre tetapi menolaknya dan sebaliknya meminta supaya dibawa ke Masjidil Aqsa Al Haram Al Sharif.

Namun semasa pemerintahan Al-Hakim Amr Allahseorang khalifah kerajaan Fatimiyyahbeliau mengarahkan supaya semua gereja dan rumah ibadat bukan Islam dimusnahkan. Sulaiman al-Qanuni membina semula tembok Baitulmuqaddis yang dapat kita lihat sehingga ke hari ini. PBB mencadangkan supaya Baitulmuqaddis berada di bawah pentadbiran antarabangsa.

Orang Yahudi dilarang memasuki Baitulmuqaddis. Orang Yahudi tetap tidak dibenarkan memasuki Baitulmuqaddis kecuali semasa pemerintahan singkat Empayar Parsi pada tahun hingga tahun Beliau mendapati tempat itu terlalu kotor dan mengarahkan supaya pembersihan dijalankan.

Selepas beberapa dekad, tentera Parsi menakluk Babylon. Kuil Kedua kemudiannya dibina oleh Herod Agung tetapi selepas kematiannya, kota ini jatuh ke tangan Rom.